Gör ditt eget ghee

Ghee är renat smör också kallat smörolja som används inom indisk matlagning. Det är helt fritt från vatten, protein och kolhydrater. Smaken är nötaktig och ghee kan med fördel användas i matlagning. Positiva effekter är att det smörjer tarmarna, har läkande effekter och det har också förmågan att lösgöra fettlösliga slaggämnen i kroppen (Kjerrulf, 2003).

Så här gör du

Detta behöver du: 1 kg osaltat smör, en kastrull, en hålslev eller en sked, en mattermometer (ej nödvändigt men praktiskt), en ren och torr glasburk med tättslutande lock, trådsil, tratt eller kaffefilterhållare, flergångskaffefilter eller 3-4 kaffefilter.

1. Smält smör: Dela 1 kg osaltat smör och lägg i en kastrull. Låt det sakta smält i låg- till medelhög värme.  Var noga så att det inte bränns då smöret ska ha kvar sin gyllene gula färg. Det kommer att puttra och vitt skum lägger sig på ytan. Låt bli att röra i smöret under tiden.

IMG_2413

2. Sjud: Sänk värmen till ett minimum och låt smöret ”koka” ungefär en timme tills det har bildats en vit mjölkig massa som separerats från smörfettet. Rör ej i smöret under tiden.

IMG_2419

3. Svalna: Efter ca. en timme – ta bort kastrullen från plattan och låt svalna i 10-15 minuter.

4. Skumma: Skumma av ytan så att det gyllene smöret blir kvar. Nykokt ghee luktar lite likt kola.

5. Filtrera: Sila gheen genom ett melittafilter eller finmaskigt nät.

6. Förvara: Häll upp i en glasburk. Förvara ghee i kylen i en glasburk med lock. Var noga med att sätta på locket då ghee som kommer i kontakt med luften oxiderar snabbt och smakar sämre. Hållbarhet i kylen är flera månader. Det stelnar i kylen och får en ljusare färg men det återfår sin gyllengula färg vid användning.

IMG_2420

Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>